horgásszunk.hu horgászboltok, gyártók linkjei, halászháló kötés

támogatói linkek


dorogma panzió tiszadorogma

 legfrissebbek
Bojlireceptek
Tiszalúci kalandozás 1. rész
Megdõlt a ponty világrekord!!!
Ingyen horgász katalógus, DVD
Horgasszunk.hu póló
linkek
Gyártók A-H
Gyártók I-P
Gyártók Q-Z
Társoldalak
Kapcsolat
Hírlevél
Horgasszunk.hu blog google blogger blogspot
állandó rovatok

Google Adsense pénzkeresés

Letölthető horgászjátékok
A VMSZ jelenti a Balatonról
Ingyenes dolgok horgászoknak
Szolunáris táblázat 2007.
Vízállásjelentés
Halászháló kötés
idõjárás

Ha a 2008-as szolunáris táblázatot keresed, itt találod:
szolunáris tábla 2008Szolunáris tábla 2007.

A tengerek mellett élõ emberek számára õsidõk óta ismert, hogy a nap és a hold együttes vonzereje idézi elõ az apályt, illetve a dagályt. Ezt a jelenséget nem érzékelhetjük mi, emberek a belvizeken, folyókon, de bizonyított tény, hogy a halak igenis érzékenyen reagálnak erre az egyesített vonzerõre, méghozzá úgy, hogy megnõ vagy csökken a kapókedvük, azaz étvágyuk. Ez a jelenség nem annyira szembetûnõ mint a tengereken, de az édesvízi halaknál sem hagyható figyelmen kívül. Az az igazság, hogy a halak kapókedvére sok más tényezõ is hatással van, s ezek különbözõ kombinációja igen jó eredményt hozhat a horgászatban, de teljes sikertelenséget is.
A szolunáris táblázatot egy francia ichtiológus (tudós, halszakértõ) harminc évi megfigyelései alapján állította föl, Észak-Amerikában kísérve figyelemmel a halak reagálását a nap-hold változó fázisaiban.

Vannak részünkre ismert és ismeretlen tényezõk (faktorok), amelyek valamilyen módon kihatnak a halak étvágyára, kapókedére. Ilyenek például: 1) vízálás (magas, alacsony), 2) a víz tisztasága (átlátszóság, szennyeszettség stb.), 3) megvilágítás (derûs-borús), 4) napszakok (reggel-nappal-estefelé, félhomály, sötétedés), 5) apadás, áradás, stagnálás, 6) évszakok (tavasz-nyár-õsz-tél), 7) szélfúvás (iránya, erõssége), 8) légnyomás (esése, emelkedése), 9) légköri frontbetörések, átvonulások (hideg, meleg, frontbetörés-mentes napok), 10) a víz oldott oxigéntartalma, 11) a víz hõfoka, 12) a horgon levõ csali, csalétek, 13) a horgászvíz nyugalma (halász-orvhalász tevékenység, tiltott eszközök alkalmazása), 14) a horgászhely kiválasztása (az adott vízterület ismerete a horgász részérõl).
Ezek az ismert (úgy-ahogy!) tényezõk egy egész tanulmányt igényelnek, amit nekünk, horgászoknak az irodalomból, de fõleg tapasztalatokból kell megtanulnunk. Ez a több évtizedes tapaszatalatok alapján horgászással, megfigyeléssel sikerül is, kinek-kinek a képességéhez mérten. A több évtizedes megfigyelések, följegyzések szerint a szolunáris táblázat szerinti fogás hozzávetõleg hatvan százalékban vált be. Voltak esetek, amikor teljes mértékben "igazodtak" a halak a táblázathoz, de olyan napok is, amikor pont ellenkezõleg visekedtek, akár jó, akár rossz fogást jelzett a szolunáris táblázat.

A szolunáris táblázat mellett nem szólhatunk teljes biztonsággal, de ellene sem, mert egyik sem fedné a tiszta valóságot. Tény, hogy a bolygónk fázisai összefüggésben vannak néhány természeti jelenséggel, viszont az esélyesebbként megjelölt napok nem mindig váltják be a hozzájuk fuzött reményeket. A Hold fényviszonyai megfelelo idojárással társulva mégis „beleszólnak” a halak viselkedésébe. A Nap és a Hold az átváltozás perceiben a leghatásosabb. Amikor a felkelo és lenyugvó Nap közel áll a horizonthoz, akkor vörös-narancssárga színekben pompázik. Ilyenkor a víz felszíne úgy fénylik, mintha olaj borítaná. Ebben az idoszakban, ha rosszul is ment elotte a horgászás – megjön a kapás! Sajnos napkeltekor és napnyugtakor is csak 10-15 percig élvezhetjük ezt a színjátékot. A Hold már nem tudja naponta megismételni ezt a csodát, hiszen a nagy változása havonta csak egyszer esedékes. Ráadásul az újhold varázsa is csak akkor muködik, ha térségünkben az idojárás kiegyensúlyozott. Ekkor válik be a szolunáris táblázat elorejelzése a síksági vizeken. A tengereken és a pisztráng szinti hegyi patakokban 80-90 százalékban válik be megbízhatóan a szolunáris táblázat érvényessége. Az alföldi folyókon, belvizekben a sokévi átlag 60 százalék körül alakul.
A fénymennyiségrol is érdemes szólni. Kora tavasszal, késo osszel a hal „kedveli” a fényt, mert ott van melegebb, ott van a táplálék is. Ilyenkor a sekélyebb szakaszokon horgászunk vagy a mély vizek felsobb rétegeiben. Nyáron is, nagy meleg idején, a víz középso rétegeiben kell horgásznunk, ott, ahol az aljzat iszapos. A legalsó vízréteg a rothadó, bomló szerves anyagok miatt oxigénhiányos. Ez nem vonatkozik a folyókra, ott a kavargó áramlás állandóan keveri a vizet, kiegyenlítve az oxigén elosztottságát.
A közelgo idojárás elojeleirol. A népi megfigyelések megközelítoen helytállóak, és ez nekünk, horgászoknak is hasznos „néptudomány”. Ezekbol a népi megfigyelésekbol közlünk tömörítve egy csokorra valót.
Ha január 6-án, vízkereszt napján olvad, akkor korán beköszönt a tavasz. Ha február 2-án a barlangjából elobúvó medve napsütést talál (meglátja az árnyékát), még hosszú lesz a tél. Február 24-én „jégtöro Mátyás” ha nem talál jeget, akkor csinál. Március 18., 19., 21. Sándor, József, Benedek – ilyenkor szokott megérkezni a jó ido. Május 12., 13., 14., 15.: Pongrác, Szervác, Bonifác, Orbán a fagyosszentek. Északról betör a hideg néhány napra. Június 8-a, Medárd, ha aznap esik az eso, negyven napig eltart. November 11-én, Márton napján ha fagy van, karácsonykor szép idore számíthatunk. Rövid távú prognózisok, elojelek:
Eso, rossz ido elojele: Vastag rétegfelhok egymás fölött, rózsaszín, vöröses árnyalat az égen napkelte elott. Az égbolt sötétszürke; a gyárkéményekbol lecsapódik a füst; a repülogépek által húzott csík sokáig megmarad; a levelibékák szünet nélkül kuruttyolnak; a kutya nem találja a helyét; a légnyomás kitartóan süllyed, és 900 millibár alatt marad; látszólag minden ok nélkül rosszkedvuek vagyunk.
Szeles idojárás várható, ha a felhok vonulási iránya ellentétes a földszíni szél irányával; ha a szél estére erosödik, vihar, esetleg eso is várható; ha a szél estére eláll, marad a szép ido; a légnyomás igen gyors emelkedése vihart, szélrohamokat hoz; az északnyugati szél süllyedo légnyomással társulva erosödo vihart, esot hoz, ha az ég alja sárga, foként világossárga, erosödo szelünk lesz.
Záporok, zivatarok elojelei: az eros gomolyfelho-képzodés; ha a gomolyfelho teteje laposodni kezd, még jégeso is lehet; a kutya elbújik az óljába, vagy állandóan az ember közelségét keresi; a halak a víz felszínéhez közel összevissza úsznak; a szúnyogok tömegesen támadnak, kegyetlenül csípnek; a legyeket nem lehet elzavarni; a madarak elhallgatnak; nehezünkre esik a légzés; távolról mennydörgés hallatszik; hirtelen elfeketedik az ég alja.
Szép, csöndes idojárás lesz, ha reggel derült kék az ég, esetleg világos, fehér felhok láthatók; délután szivárványos a nyugati ég; a repülogép által húzott csík gyorsan föloszlik; hajnalban a madarak énekelnek; a gyárkéménybol függolegesen száll föl a füst; lassan, egyenletesen emelkedik a légnyomás; reggel fölébredve frissnek, jókedvunek érezzük magunkat.
Eso és halfogás szezonban és foszezonban:
1. Szemerkélo esoben, ha a levego homérséklete 22–24 fokos, a víz 17–18 fokos, a fogási esély gyönge. Utána, ha kisüt a nap és szélcsend van, közepes eredménnyel horgászhatunk.
2. Csendes esoben, ha a levego hormérséklete 22–26 fokos, a víz 16-20 fokos, közepes eredményre számíthatunk. Ha kisüt a nap, jó fogás lesz.
3. Kiadós, áztatós esoben, 20–25 fokos melegben és 18–22 fokos vízben jó eredményre van kilátás. Eso utáni napsütésben pedig kituno a fogási lehetoség.
4. Többnapos esoben, 18–22 fokos melegben és 16–20 fokos vízben kiváló a horgászás eredményessége. Az eso elmúltával közepesre csökken.
5. Záporban (nyáron) 25–35 fokos melegben, 15–18 fokos vízben közepes fogási lehetoség. A zápor elmúltával, lecsöndesülo idojáráskor jót horgászhatunk.
6. Zivatar elott két órával kituno étvággyal esznek a halak. Zivatar alatt ne horgásszunk! Ha elcsendesedik, elvonul fölöttünk a zivatar, akkor már ritkán várhatunk kapást.

idõjárás