horgásszunk.hu horgászboltok, gyártók linkjei, halászháló kötés
horgász linkek
 
dorogma panzió tiszadorogma
 


horgászklub

  

Lefilmeztek egy újszülött őshalat

Japán kutatóknak a világon elsőként sikerült lefilmezniük az élő kövületként számon tartott coelacantha őshal újszülöttjét.

A japán tengerkutatók keddi bejelentése szerint ez év október 6-án sikerült filmre venniük az őshalat a Manado-öbölben, Sulawesi (Celebesz) partjainál, ahol az indonéziai coelacantha valamivel több, mint egy évtizede horogra akadt.

A coelacanthabébit 161 méter mélységben filmezték le. A 20 perces felvételen egy 31,5 centiméter hosszúságú, kék színű, fehér pettyekkel tarkított hal látható, amely lassan úszkál a tengerfenék kövei között. A kutatók távirányításos tengeralattjárót használtak a felvételek készítésére.

"Ismereteink szerint ez az első videofelvétel, amely élő újszülött coelacantháról készült" - hangsúlyozta Ivata Maszamicu, a Tokiótól északkeletre található ivakai tengeri akvárium kutatója, hozzátéve, hogy ezekről a rejtélyes halakról mindmáig nagyon keveset tudnak. A tudósok reményei szerint a felvétel segít többet megtudni a coelacantha őshalak szaporodásáról és életmódjáról. Korábban egy hasonló méretű "porontyra" vemhes coelacantha boncolásakor bukkantak. Feltételezések szerint még a nőstényhalak hasában bújnak ki a kicsinyek a tojásból, s születésük időpontjára teljesen kifejlődnek.

Coelacantha

A Coelacantha a bojtosúszósok ősi rendje. Az idetartozó halak zömök testűek, farokúszójuk széles és háromkaréjos, pikkelyeik vékonyak, a koponyapáncél másodlagosan elcsontosodott. A 408 millió évvel ezelőtt kezdődött devon időszakban jelentek meg, ekkor, továbbá a karbonban és a perm időszakban az édesvizekben éltek, a triásztól pedig a tengerekben.

A Coelacantha a tudósok szerint alig változott a történelem előtti idők óta. A rendet egyébként kihaltnak vélték egészen 1938-ig, amikor az Indiai-óceánból, Dél-Afrika partjainál kifogták egyik jelenkori képviselőjét, a bojtosúszójú maradványhalat (Latimeria chalumnae) - olvasható a Physorg tudományos hírportálon.

1997-ben egy fura kinézetű halat, amelyet coelacanthaként azonosítottak, Indonéziában, Manado városának halpiacán fényképeztek le. Egy élő példányt egy évvel később sikerült a környéken kifogni a tengerből, s a DNS-vizsgálatok bebizonyították, hogy az indonéziai coelacantha különbözik afrikai társától, önálló faj.


Forrás: MTI