horgásszunk.hu horgászboltok, gyártók linkjei, halászháló kötés
horgász linkek
 
dorogma panzió tiszadorogma
 


horgászklub

 Nils Master - cégtörténet 3. rész

 

  1. Milyen kritériumok alapján állítottátok össze a csali-palettát

Kalevi: Igyekszünk a szenvedélyes pergetőhorgászok számára egy átfogó termékpalettát kínálni. Minőség és fogósság a fő elv. Szinte egyik pergetőhorgász sem ragad le egy fajta halnál. Nálunk a pisztráng és sügérhorgász ugyanúgy megtalálja a választását, mint a csuka és süllőhorgász. De tengeri horgász, aki Tarponra, vagy Baramundira horgászik, szintén talál nálunk megfelelő csalit. Mindegyik csalinkon átmegy egy erős dróthuzal és kivétel nélkül VMC horgokkal vannak ellátva, így a fenti halak irgalmatlan erejét is kibírják. A vásárlók visszajelzései is sokat segítenek a termékeink továbbfejlesztésében.

Nilsmaster 13   Nilsmaster 11   Nilsmaster 12
  1. Mi volt a legnagyobb hal, amit Nils Master wobblerrel fogtak?

Hannu: Van ezügyben néhány igen szép eredmény. Bár számunkra nemcsak a rekordok számítanak, hanem a folytonosság is. Azaz, milyen gyakran fognak rekordhalat ugyanolyan csalival?! Egyik finn horgászújság több oldalon keresztül foglalkozott azzal, hogy vajon az Invincible a világ legjobb wobblere? Hosszú lista volt a cikkben, amiben évről évre Invincible-vel fogott rekordhalak sorakoztak. Természetesen erre nagyon büszkék vagyunk. De, hogy a kérdést is megválaszoljuk, néhány adat: a legnagyobb lazac, amit a mi csalinkkal fogtak: 29 kg. A finn országos csukarekord 18,80 kg, 1998.10.10-én fogták, Invincible-vel. Évről évre nagy fogasokat és sügereket is jelentenek. A legnehezebb nílusi sügér 42 kg-os volt, a Barramundi 27,10 kg os világrekordját is mi tartjuk egy 15 cm-es Invincible-vel, a 70-es színűből. Pont a tavaji évben fogtak sok nagy Tarponokat az Invincible-vel.

  1. Németországban a csuka nagyon népszerű sporthal. Milyen legyen egy csali, ami csukára van kifejlesztve

Kalevi: A témát már előbb tárgyaltuk valamelyest. Egy jó csali kritériumai ugyanazok, mint egy jó csukacsalié. Azaz a műcsali mozgása minél inkább hasonlítson egy igazi kishal mozgására. Szín, nagyság, merülés a következő szempont. Egy keskeny, legömbölyített csalit nem csak messzire lehet dobni, hanem a csukák is nagyon szeretik. A csali pontosan reagáljon a horgász mozdulataira. Ha a horgász lassan szeretné vezetni a wobblert, már kis húzásnál is mozogjon jól, de ugyanígy tökéletesen kell viselkednie gyors sodrásban, vagy gyors zsínórcsévélés esetén is.

  1. Egy wobblernek, amivel nagy halakra megyünk, milyen más tulajdonságokkal kell rendelkeznie, mint egy olyannak, amivel kisebbekre horgászunk??

Kalevi: Előszöris, egy nagy halakra szánt csalinak hasonlítani kell a nagy hal zsákmányhalára. Ugyanez a helyzet a kicsiknél is. Azaz: horgászként tudnom kell, hogy pillanatnyilag mit fogyaszt leginkább a kiszemelt halfaj. Ha sok a rajokban úszó ezévi kishal, akkor a ragadozók is a könnyű zsákmány hívei, a tél beálltával viszont biztosan a nagyobb halak az esélyesek, mert több energia használódna fel egy kisebb hal üldözésével, mint amennyit az elfogyasztása visszatáplál a szervezetbe. Általánosságban viszont elmondható, hogy a nagy csali szelektál, nagyobb csalival nagyobb halat foghatunk. Bár nem egyszer előfordul, hogy egy mohó mini-csuka rárabol a 25 cm-es wobblerre.

Hannu: Megemlíteném azt a tényezőt is, hogy pont a nagyobb példányoknak már van tapasztalatuk a horgászokkal. Sokkal bizalmatlanabbak. Így, aki nagy halakat akar fogni, érdemes megpróbálkoznia olyan wobblerekkel, amiket a többi horgász nem használ. Sok kezdő horgász idegenkedik a 20,25 cm-es wobblerektől, így a tapasztaltabbaknak már rögtön kisebb a konkurenciájuk. Próbáljunk néha elszakadni a hagyományos halszínű wobblerektől. Próbáljuk ki egyszer a különleges színűeket is!

Nilsmaster 16   Nilsmaster 14   Nilsmaster 15
  1. Szerintetek mi a műcsalis horgászat jövője? Mire számíthatunk fejlesztés terén?

Hannu: A műcsalis horgászat egyre népszerűbb. Egyrészt az állatvédelmi törvények szigorodása is közrejátszik ebben. Sok helyen megtiltották az élő csalihal alkalmazását. Aztán itt az egyre bővülő választék, wobblerek, jerkek, körforgók. Mára a műcsali szó hatalmas területet fed le. Minden horgász megtalálhatja a számára megfelelő műcsalit. Sok a bóvli, de a nagynevű cégek áruitól mindig magas minőséget várhatunk el.
Kalevi: Pont itt válik el a szem a korpától, a profi horgászok ezt már rég tudják. Nem elég egy terméket egyszerűen csak lemásolni, a megfelő, igen jó minőségű anyagokat kell felhasználni. Ha minőségi terméket vesztek, nem fog csalódás érni.

Az egész koncepció nagy kérdése: Mit teszünk mi a horgászokért? Kulcsszavaink: nyilvánosság, szerepválalás, utánpótlás-nevelés. Szóval folyamatosan van mit tennünk.