horgásszunk.hu horgászboltok, gyártók linkjei, halászháló kötés
horgász linkek
 
dorogma panzió tiszadorogma
 


horgászklub

 Nils Master - cégtörténet 2. rész

 

Melyik országok tartoznak a legfontosabb piacaitok közé?

Hannu: A világ, több, mint 40 országába szállítunk. Természetesen az USA és Ausztrália tartozik a legnagyobb vevők közé. Náluk van a legtöbb horgász. Az egykori keleti blokk országai is hatalmas potenciált jelentenek. Minden országnak megvan a kedvenc csalija. Természetesen németország is fontos vevő. A német horgászok például nagyon sok féle csalit használnak a termékeink közül.

Évente hány wobbler készül nálatok? Hol van a gyár?

Hannu: A jelenlegi kapacitásunk évi 1 millió db körül van. Ugyanúgy, ahogy régen, kizárólag finnországban folyik a gyártás. Fontos, hogy a tradíciót tovább vigyük. Ezzel tartozunk a horgászoknak és magunknak is. Itt lettünk nagyok és itt is maradunk. A horgászok magas minőséget várnak el tőlünk. Finnországban az egész gyártási folyamatot folyamatosan felügyelhetjük, ezzel garantáljuk, hogy a gyárat kizárólag elsőosztályú áru hagyja el.

Szerintetek mitől lesz egy műcsali jó?

Kalevi: Szerintünk három dolog a döntő. A szín, a mozgás és a merülési mélység. Ha ez a három dolog stimmel, halakat fogsz, ha bármelyik hiányzik, vagy nem optimális, üres szákkal térsz haza. Amikor a színekről beszélünk, két aspektusra gondolok. Az egyik maga a csali színe, a másik pedig a csali vízben látszó színei, amiknek különbözőeknek kell lenniük. Így tudunk különböző szituációkra, különböző vizekre gyorsan reagálni. A vízbeli fényviszonyok folyamatosan és gyorsan változnak. Gyakran még napon belül is. Ha korlátozottak a lehetőségeim, korlátozott a fogási esélyem is. Alapvető tanácsokat adni a színekkel kapcsolatban nagyon nehéz. A személyes tapasztalat semmivel sem pótolható. 40 éve, legalább hetente kétszer horgászok. Nem egyszer fordult elő, hogy az a szín, amelyik az egyik tavon tökéletesen fogós volt, a másikon, ugyanazon a napon semmit sem fogtam vele. Fogalmam sincs, hogy ez mitől van. Ha valaki a véleményemet kéri, akkor a következőket szoktam mondani: melegebb vízben, napsütésben: piros. hideg vízben sötétebb tónusok, pl kék. Zavaros vízben: réz. A saját csalijaink közül az 56-os és a 99-es színt kedvelem leginkább. A piros csíkok az úszók erezettségére hasonlítanak, ez tetszeni szokott a ragadozóknak.

Hannu: A legszebb szín sem használ, ha rossz a wobbler mozgása. Irányelvkánt azt javasoljuk, hogy hideg vízben lassúbb, meleg vízben gyorsabb mozgású csali. A Nils Masternél lehetőség szerint természetes mozgású csalikat akarunk gyártani, mint például az Invincible. Sőt, a többihez képest, ennek sokkal nyugodtabb a mozgása. Pontosan ez volt a célunk, és bejött! Természetesen vannak egészen extrém módon mozgó csalijaink is, gyakran sikerül becsapni a csukákat velük. Viszont a ragadozók legtöbbje a természetes mozgású csalit részesíti előnyben, pontosan ezt akarjuk a wobblereinkel lemásolni. Ez nem is olyan egyszerű dolog. A forma, a súly, a hossz, mind nagyon fontosak.

Kalevi: Legvégül pedig a csalit a megfelelő mélységben kell felkínálni. Mondjuk ez logikus is. Ott kell a csalinak lennie, ahol a hal tartózkodik. A csukák tartózkodási helye évszakról évszakra változik. Ezért kínálunk úszó és merülő, valamint kis mélységben úszú és mélyretörő modelleket. Csukahorgászoknak inkább a sekélyen úszó csalit javaslom a mélyretörővel szemben. Esox barátunk legtöbbször alulról támad az áldozatára, így ritkán kap a mélyen úszó wobblerre.

Nilsmaster 08   Nilsmaster 09   Nilsmaster 10

Ahogy említettétek, 10 féle wobblermodelletek van, melyik a legsikeresebb?

Hannu: Nem olyan egyszerű ezt megválaszolni. Igyekszünk minden halra a legjobbat kifejleszteni. Csukahorgászok között az Invincible magasan a legkedveltebb. A specialisták az évszakok szerint változtatják a csali méretét. Tehát tavasszal a kicsi 12 cm körüliekkel horgásznak, aztán a 15-össel, majd a tél közeledtével a 20 és 25 cm-esekkel. Ezeket az eladási adatokból jól látjuk. A nyári hónapokban a Haka Deep Diver nagyon kedvelt a sügér és a süllőhorgászok közt. A Lotto Spinner például nem csak a sügérhorgászok, hanem a tengeripisztráng horgászok között is népszerű.

A riport 3. része hamarosan!