horgásszunk.hu horgászboltok, gyártók linkjei, halászháló kötés
horgász linkek
 
dorogma panzió tiszadorogma
 


horgászklub

  

Megmentik a Kínai tokhalat

Húszéves kitartó kísérletezés és kutatómunka után a közép-kínai Hupej tartomány kutatóintézetében megszülettek az első mesterséges szaporítással életre hozott ritka halfajta, a kínai tok (Acipenser sinensis) első példányai.

Kkínai tok - Acipenser Sinensis
Fotó: Pic.cas.cn

Az eredmény azt jelenti, hogy a halfajtát, amelynek példányai az ősidőkben a császár asztalát ékesítették, sikerül majd megvédeni a kipusztulás veszélyétől, amelyet a halászok mohósága és egyéb természeti kockázatok jelentenek – nyilatkozta Kuo Pai-fu, a projekt igazgatója. A mesterséges szaporításnak köszönhetően született tokok első generációja 91 órát töltött inkubátorban. A 28 ezer megfelelően előkészített ikrából a szakemberek több mint 15 ezer újszülött halra számítanak.

A kínai tok a Földön élő egyik legősibb élőlény, több mint 140 millió éve létezik. Kínában védett nemzeti kincsnek számít, a 2008. évi nyári olimpiai játékok öt kabalafigurájának egyike, a kék színű hal is az Acipenser sinesist szimbolizálta.


Kínai tok acipenser sinensis

Fotó: Wikipedia

A Kínai tok hasonlóan a mi Vizánkhoz, hatalmasra, akár 600 kg súlyúra növő hal. A hímek (tejesek) 8, az anyahalak (ikrások) 14 éves korukra válnak ivaréretté. Az ivarérett halak Júniusban a Jangce folyón felfelé indulnak, egészen Gezhouba völgyzáró gátig úsznak, ekkor már Októbert írunk. Itt is maradnak egy éven keresztül, amikor a kavicsos parti rétegben lerakják az ikráikat. A lerakott ikrák kb 1 hétig a talajhoz ragadnak, ezután pedig az áramlással megindulnak lefelé a tenger irányába. Útközben az ikrákból kikelnek az ivadékok és táplálkozni kezdenek. A tengert elérve, ivarérettségükig ott is maradnak.
Míg a 80-as években több ezer darabra volt tehető a populáció, addig 2007-re már mindössze néhány száz darabról tudtak.

Tok lárva

Fotó: Crienglish.com


Forrás: MTI, saját gyűjtés