Bojlireceptek |
Tiszalúci kalandozás 1. rész |
Megdõlt a ponty világrekord!!! |
Ingyen horgász katalógus, DVD |
Horgasszunk.hu póló |
Gyártók A-H |
Gyártók I-P |
Gyártók Q-Z |
Társoldalak |
Kapcsolat |
Hírlevél |
Fórum /hamarosan/ |
Letölthető horgászjátékok |
A VMSZ jelenti a Balatonról |
Ingyenes dolgok horgászoknak |
Szolunáris táblázat 2007. |
Vízállásjelentés |
Halászháló kötés |
Számos alkalommal találkoztam olyan horgászokkal, akik hatalmas összegeket költöttek az általuk kifogott halak trófeáinak kikészítésére. Én is számtalanszor kerültem ilyen helyzetbe, hogy a kifogott hal fejét nem volt ahol kikészítessem vagy egyszerûen az anyagi helyzetem nem engedte meg. Ezért döntöttem el, hogy utánanézek a szakirodalomban, hogyan is lehet egyszerûen elkészíteni egy halfej trófeát. Elõször csak kisebb halakkal kísérleteztem és amikor már rendelkeztem némi gyakorlati tapasztalattal csak akkor fogtam neki a nagyobb, kapitális halaknak.
Az alábbiakban a halfej trófea készítés három különbözõ formáját szeretném bemutatni úgy, hogy az mindenki számára érthetõ és a leírtak alapján könnyen kivitelezhetõ legyen.
Sóval kezelt trófea
Hozzávalók:
- egy mûanyag légmentesen
zárható edény
- konyhasó
- kis fapálcikák (a hal szájának kitámasztására)
- lakk (ha lehet színtelen)
- üvegszem (ha nincs lehetõségünk hozzájutni
preparátoroktól akkor régi plüssállatokból
is ki lehet szedni)
- hátlap (én általában gyümölcsfából
készült hátlapot használok amit fafaragóktól
szerzek be)
Elkészítés lépései:
1. Az elkészítendõ
hal fejét óvatosan vágjuk le, ügyelve a mellúszókra.
Én a mellúszókat általában eltávolítom
a fejrõl, külön szárítom és utólag
helyezem el a hátlapon.
2. Pucoljuk ki a kopoltyúüreget és a szemüreget majd
újra alaposan mossuk át.
3. Fapálcikával támasszuk ki a szájat, de ügyeljünk,
mert a túlságosan hátranyíló száj
nem természetes és a falon sem mutat jól.
4. Az elõkészített mûanyag edénybe töltsünk
annyi sót, hogy takarja be a halfejet.
5. Miután a halfejet belehelyeztük az edénybe, az edényt
légmentesen zárjuk le és tegyük egy hûvösebb
helyre (a pince ideális hely)
6. Hagyjuk a halfejet 4-5 hétig pihenni.
7. A sóból kivett halfejet tisztítsuk meg egy körömkefe
segítségével, majd mossuk meg. Vigyázat, mert
ha nem tisztítjuk meg alaposan, a só maró hatása
miatt fehér foltokat hagy maga után a halfejen.
8. A megtisztított halfejet egy huzatos, szellõs helyen hagyjuk
száradni kb. 2-3 hónapig (a szárítási idõ
függ a fej méretétõl).
9. A szemüregbe ragasszuk bele az üvegszemet
10. Lakkozzuk le a fejet és hagyjuk száradni (figyeljünk,
hogy mindenhová kerüljön lakk)
11. A kész halfejet pillanatragasztóval ragasszuk fel a hátlapra.
12. A falon kiszemelt helyre fúrjuk fel a kész trófeát
Formalinnal kezelt haltrófea
Az eljárás
ugyanaz mint a fenti esetben, csak a só helyett használjunk
víz és formalin oldatot (én 1 liter vízhez 0,5
liter formalint töltök). A formalint a gyógyszertárakból
lehet beszerezni és viszonylag olcsó.
Az eljárás elõnye a fentivel szemben, hogy a fej jobban
megõrzi eredeti színeit.
Megjegyzés: formalinnal ha lehet ne a házban dolgozzunk, mert
kellemetlen szaga van, és használjunk gumikesztyût a formalin
maró hatása miatt.
Szárított halfej
Talán ez a legegyszerûbb
eljárás, egyetlen hátránya hogy csak télen
végezhetõ a legyek miatt.
Lényege, hogy a elõkészített (levágott
és megtisztított) halfejet magas hõmérsékleten
villanyrezsóval vagy fûtõtesten egy falemezre helyezve
szárítjuk ki.
Én általában ha magamnak készítem a trófeát
ezt a módszert alkalmazom. Itt most felmerülhet önökben
egy kérdés, hogy mit teszek nyáron a halfejekkel. Hát
egyszerûen lefagyasztom és megvárom az õszt, aztán
télen dolgozok velük.
A képen láthatják, hogy nem beszélek badarságokat:
az elkészített trófea jól mutat.
Végezetül: Ezzel a cikkel nem az a szándékom, hogy felbuzdítsam önöket arra, hogy minden nagyobb méretû halat kegyetlenül mészároljanak le, hiszen egy fénykép is jól mutat a falon nem kell elvennünk a hal életét. Ha már õ örömet szerzett nekünk azzal, hogy kifoghattuk, mi is szerezzünk neki örömet úgy, hogy visszaengedjük. Jaj és a fénykép elkészítéséhez formalinra és sóra sincs szükségünk.
Forrás: Erdélyi horgász