horgásszunk.hu horgászboltok, gyártók linkjei, halászháló kötés
horgász linkek
 
dorogma panzió tiszadorogma
 


horgászklub

 Ökológiai katasztrófa fenyeget!
Halpusztulás a Hortobágy-Berettyón

 

Megdöbbentő képek, amilyeneket a tiszai ciánszennyezés idelyén láthattunk, sokasodó, baljós jelek a Berettyó, Körös, Tisza vidékéről. Az utóbbi időszak ár- és belvize mindenkit, embert és állatot is jelentősen megterhelt. Míg az árhullám lassó levonulásával mi fellélegezhetünk, addig vizeinkben újabb katasztrófa fenyeget. Az ár által a folyókba mosott vegyszerek, műtrágyák feldúsulása teljesen felborította a víz egyensúlyát. Ennek eredményeképp jelentős halpusztulás kezdődött.

Az alábbi írás teljes terjedelmében megtalálható a Körös Horgász Magazin honlapján:

2010. 06.17  07:45
A vízügy hivatalos tájékoztatója:
A tömeges halpusztulást eredményező kritikus vízminőségi helyzetre való tekintettel, tegnap 15 órától III. fokú vízminőségvédelmi készültség került elrendelésre a Hortobágy-Berettyó működési területünket érintő szakaszán. Az ár- és belvízvédelmi helyzet miatt vízfrissítésre jelenleg nincs lehetőség. Igazgatóságunk a káreseménnyel kapcsolatban szakmai irányítást és ellenőrzést végez.

2010. 06.17.  07:55
Tegnap a Hortobágyi Nemzeti Park és a Körös-Maros Nemzeti Park dolgozói próbálták lokalizálni a szennyező forrást. Egyenlőre még nem lehet biztosat tudni a szennyeződés pontos okáról és helyéről. De valahol Balmazújváros térségében feltételezik  a szakemberek.


2010. 06. 17.  9:10

Az elsődleges vizsgálatok szerint, a belvizekkel érkező nagy szervesanyag és nitrát tartamú víz okozta oxigánhiány felelős a tragédiáért.

2010.06.17 9:25

A helyszínen tartozkodó munkatársunk jelenti, hogy egybefüggően fehér a víz teteje a dögöktől.
Nem hivatalos értesülések szerint  a jelek nem oxigén hiányra, hanem mérgezésre utalnak.

2010.06.17 10:25
A halászokat nem zavarja a katasztrófa: vígan halásznak a Hortobágy-Berettyó torkolatától fölfelé, a Hármas-Körösön.
A gyomai szakaszra még Szolnokról is érkezett erősítés nagy számú meslenchálóval. Szükség is van rá, mert a halak tömegével menekülnek folyással szemben, fölfelé a Körösön. Gusztustalan!  Ez a mai magyar halászetika.

2010. 06.17.  14:30

Az előzetes becslések szerint az elpusztult halak mennyisége elérheti a több száz mázsát! Kollégánk szerin – aki jelenleg is a Hortobágy-Berettyón tartózkodik és fotókkal dokumentálja az eseményeket –, sok helyen vastagon sodorja egybe a szél a dögöket a pár centis ivadéktól a 5-6 kilós ponytokon át, a tíz-húsz kilós amurokig. A halfauna teljes egésze elpusztulhatott egyes szakaszokon. A fotóriportot előre láthatólag az esti órákban tudjuk felrakni .

2010. 06. 17.  14:40

Most kaptuk a hírt, miszerint Mezőtúr városát is elérte a szennydugó. Egy helyi lakos szerint, a városban is érződik az orfacsaró bűz ami a Hortobágy-Berettyóról érkezik. A városi folyószakaszon több helyen is mutatkoznak a halpusztutás előjelei. Halak tömegei pipálnak a vízfelszínen. A torkolat utáni Hármas-Körös szakaszon is egyre intenzívebb szaga van a víznek. De szerencsére a tegnap esti hal pipálás mára abbamaradt. Reméljük, itt már annyira  felhígul majd a szennyeződés, hogy nem okoz halpusztulást.

2010. 06. 17. 14:58
Vízügyi igazgatóság tájékoztatója:
A Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság a Hortobágy-Berettyó főcsatornán kialakult, tömeges halpusztulást és kellemetlen szaghatást eredményező kritikus vízminőségi helyzetre tekintettel, 2010. június 15-én 15.00 órával III. fokú vízminőségvédelmi készültséget rendelt el. A halászati hasznosító (Körösi Halászati Szövetkezet, Gyomaendrőd) állandó figyelő szolgálatot tart fent. A halpusztulás a Hortobágy-Berettyó főcsatorna teljes szakaszán fennáll, mely nem csak igazgatóságunk működési területét érinti. A halpusztulás oka a már hosszabb ideje tartó ár- és belvízvédelmi helyzet. A Tisza és a Hármas-Körös visszaduzzasztó hatása miatt a főcsatorna gyakorlatilag állóvízi jellegűvé vált. A Keleti-főcsatornából frissítővíz átadásra jelenleg nincs lehetőség, ugyanakkor a vízgyűjtőterületről nagy mennyiségű bel- és csurgalékvíz, valamint tisztított szennyvíz-terhelés éri a főcsatornát. A hatóság által elvégzett vízvizsgálatok alapján rendkívül magas (a legmagasabb, V. osztályú = erősen szennyezett) a vízben lévő szervesanyag mennyisége, viszont kevés az oldott oxigén tartalom. A helyzet kedvezőtlenebbé válásához hozzájárult az utóbbi napok időjárása, mely fokozta a víz felmelegedését (24 oC). A Hortobágy-Berettyó főcsatorna bel- és szennyvíz eredetű pangó vize, a folyamatosan jelentkező haltetemek, valamint a meleg időjárás miatt a víz sötét színű, szaga rendkívül bűzös.
A halászati hasznosító folyamatosan végzi a haltetemek elszállítását, amely már meghaladja a 10 mázsát.
Tegnap délelőtt megnyitottuk a Hortobágy-Berettyó főcsatorna Hármas-zsilipét, így a vízáramlás ezen az ágon is megindult a Hármas-Körös irányába.
A Hortobágy-Berettyó üzemeltetésében érintett három környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság (Szolnok, Debrecen, Gyula) összehangolt intézkedés-sorozattal kísérli meg a kárelhárítást.
A szolnoki igazgatóság mától a Hortobágy-Berettyón 4 helyen, a Hármas-Körösön pedig 1 helyen frissítővizet biztosít a vízminőség javítása érdekében.
Tegnap már a Hármas-Körösön is – Öcsödig - észlelték a halpusztulást. Ennek okán 2010. június 17-én 10 órától a Hármas-Körösön is elrendeltük a legmagasabb, III. fokú vízminőségi készültséget.
Ma délutántól 4 db 300 l/s teljesítményű szivattyúval Mezőtúr belterületén (a vasúti és közúti hídnál) vízlevegőztetést végzünk a Hortobágy-Berettyó vízfrissítése érdekében.
Forrás: WWW.korkovizig.hu

2010. 06. 17.  16:21

A médiában az a tévhír  terjedt el, hogy a Hármas-Köröst elborítják a haltetemek. Ez nem igaz! A tömeges halpusztulás a Hortobágy -Beretyóra korlátozódik egyelőre! Bár a Hármas Körösön is megjelent elvétve egy-egy haltetem, nagy a valószínűsége, hogy a Hortobágy-Berettyóról került oda (reméljük). Az viszont tény, hogy a Körös vizének minősége is rohamosan romlik az említett szakaszokon

2010.06.18 07:30
Az éjjel nem javult a helyzet, sőt. Azt a hírt kaptuk ,hogy a Kákafokon is elindult a halpusztulás. A Hármaskörös alsó szakaszain is egyre több a dög. A félhalmi holtágon is kezd kritikussá válni a vízminőség. A gyomaendrődi folyó szakaszon pedig döglik a kagyló és este pipálnak az ivadékok! Gyülekeznek a baljós előjelek egy hatalmas ökokatasztrófa bekövetkezésére

2010.06.18 09:00

A Vízügyi igazgatóságok lezárták az érintett folyószakaszok gátjait. A katasztrófa turisták megjelentek, illetve az illegális halbegyűjtők is. Itt hívnám fel a figyelmet, hogy a Hortobágy -Berettyóból kifogott halak fogyasztásra alkalmatlanok!  De gondolom ez magától értetődik.

2010.06.06 10:00
A vízügyi szakemberek erejüket megfeszítve próbálnak úrrá lenni a katasztrófán, de sajnos a lehetőségeik korlátozottak.
Egyszerűen a hidrológiai viszonyok miatt nem lehet komolyabb vízfrissítést eszközölni a Hortobágy-Berettyón. A Hármas-Körös vize Gyomaendrődnél is lelassult, és az ártéren elöntés alatt lévő részeken rohad a növényzet, ami oxigént von el a vízből. A Körös menti holtágakba beömlő nagy mennyiségű csorgalékvíz, belvíz  is tovább rontja a helyzetet.


Íme a képek:

halpusztuláshaltetemek


vízmérgezés

halmérgezés