horgásszunk.hu horgászboltok, gyártók linkjei, halászháló kötés
támogatói linkek


dorogma panzió tiszadorogma

legfrissebbek
Bojlireceptek
Tiszalúci kalandozás 1. rész
Megdõlt a ponty világrekord!!!
Ingyen horgász katalógus, DVD
Horgasszunk.hu póló
linkek
Gyártók A-H
Gyártók I-P
Gyártók Q-Z
Társoldalak
Kapcsolat
Hírlevél
Horgasszunk.hu blog google blogger blogspot
állandó rovatok

Google Adsense pénzkeresés

Letölthető horgászjátékok
A VMSZ jelenti a Balatonról
Ingyenes dolgok horgászoknak
Szolunáris táblázat 2007.
Vízállásjelentés
Halászháló kötés


Hálókötés
A horgászok felszerelésének úgyszólván nélkülözhetetlen része a háló, ami különbözõ rendeltetéssel és formában, úgyszólván mindenhol megtalálható. A kényelmes horgász elmegy a boltba és megvásárolja azt, ami éppen kapható. Használatban azonban rájön, hogy ez nem olyan amilyet szeretne, nem olyan, mint a szomszédjáé, mert az alámeríto kicsi, a kishalfogó vastag fonálból van, ezért feltunõ, stb., stb. Kínlódik tovább a bolti holmival, de azért megkérdi a szomszédját, hol lehet olyat kapni.A választ a szomszéd helyett én adom meg: kapni nem, de készíteni lehet!
halászatElöljáróban ismerkedjünk meg a hálókötés szerszámaival és anyagával, azt csináljuk meg, illetve szerezzük be. Azt tudjuk, hogy használatunkban legalább kétféle háló van: kis lyukú, vékony fonalú kishalfogó és a nagylyukú meríto és haltartó. A szükséges szerszám a hálóköto tubol és a lécbol áll.
A kötotun tároljuk kötés közben a fonalat és arról fogyasztjuk amint kötünk. A kis tut legcélszerubb valamelyik kézimunka üzletben megvenni, ugyanaz, mint amit a nok a kézimunkához használnak. Ha esetleg nem lehet kapni - ügyesebb barkácsolók az alább leírt nagy tu mintájára megcsinálhatják kisebb kivitelben kemény sárgaréz, vagy acéllemezbol (1 mm vastag). Nagy tut már nem lehet kapni, ezt magunk csináljuk meg (1.a ábra) Anyaga 2-3 mm vastag keményfa.
Legegyszerubb egy hasznavehetetlen vonalzóból csinálni, esetleg muanyag, vagy szigetelo lemezbol. Ügyeljünk arra, hogy a kilombfürészelt kész tu éleit gömbölyítsük le és csiszoljuk simára, hogy a fonal szálai ne akadjanak. A nagy tut is elkészíthetjük fémbol, ami elonyösebb a fánál, de elkészítése házilag már körülményesebb (1.b és 1.c). Anyaga kemény sárgaréz, vagy vas drót.
A második szerszám a pálca, vagy léc, amire a hálót kötjük. Ez lehet fa, alumínium, muanyag - a fontos az, hogy könnyu legyen és sima, a fonal jól csússzon rajta. A kicsi lehet gömbölyu, tehát kerek pálca, a nagy lapos, deszkaforma léc. Ezek a pálcák adják meg a kötendo háló szemnagyságát. Akár kerek, akár lapos a pálca, kerületének fele a háló lyukbosége. Pl. 5 mm pálca, 7,5 mm lyukboség, 6 mm pálca, 9 mm lyukboség, 6,5 mm pálca, 10 mm lyukboség. A nagy szemu hálót lapos pálcára kötjük, a pálca szélesség és vastagság összege adja a lyukboséget. 20 mm szemnagysághoz 17 mm széles és 3 mm vastag pálca kell, hossza a pálcának 25-30 cm.
Ma már általános a különféle muanyag zsinór. Habár ez a legtartósabb, de rideg és a csomót nem lehet jól meghúzni, ezért könnyen szétugrik.
Az elso próbálgatásokhoz ajánlatos a nagyobb lyukboség és bármilyen spárga, amivel a csomókötést gyakorolhatjuk. Minden hálókötésnek az alapja és legegyszerubb formája a négyszögletes háló, amivel mi is kezdjük és ez lesz a végeredményben a kiscsempely. A lét rajzsorozatból az egyik a csomózást és és ujjaink mozgását ábrázolja, a másik a háló szerkezeti felépítését. Az elsonél a meglévo hálórész fonala vékonyan van rajzolva és a könnyebb megértés céljából csak az éppen készülo csomó fonalát rajzolom vastagra, ebbol is a szöveg szerinti ütemrészt teljesen befeketítve.
Tovább a következõ oldalra

idõjárás