horgásszunk.hu horgászboltok, gyártók linkjei, halászháló kötés
támogatói linkek


dorogma panzió tiszadorogma

legfrissebbek
Bojlireceptek
Sügérhorgászat
A balaton halai
A nagy harcsa szomorú sorsa
Horgasszunk.hu póló
linkek
Gyártók A-H
Gyártók I-P
Gyártók Q-Z
Társoldalak
Kapcsolat
Hírlevél
Horgasszunk.hu blog google blogger blogspot
állandó rovatok

Horgasszunk.hu fórum

Letölthető horgászjátékok
A VMSZ jelenti a Balatonról
Ingyenes dolgok horgászoknak
Szolunáris táblázat 2008.
Vízállásjelentés
Halászháló kötés


 

Előző rész: - Kezdjük az elején!

 

Folytassuk a szénhidrátokat!

A szénhidrátforrások közül idáig inkább azokkal foglalkoztam, amelyek számunkra fontosak a bojli megkötésében. Természetesen számos más magas szénhidráttartalmú alapanyagot is használok, mint a különböző maglisztek.

Nehéz a választás

Ezen lisztek listáját szinte bárhol elkezdhetnénk és talán véget se érne, így valamilyen formában magunkra vagyunk utalva hogy kiválogassuk a számunkra megfelelőket. Az elmúlt évek folyamán jó néhányat kipróbáltam, leteszteltem. Először beltartalmi értékek alapján szelektáltam, figyelembe véve, hogy mi a jó pikkelyes barátainknak, majd aszerint, hogy milyen fizikai hatással van a bojlinkra. Zárttá teszi vagy, esetleg lazítja a tésztát, bojlit.
A bojlira történő hatásuk valójában nem csak az adagolás mértékétől függ. Mert számos olyan alapanyag van, amelynél teljesen mindegy, hogy 5 vagy 15%-ban rakjuk a bojliba, így se, úgy se való bele. Másrészről nagyon fontos a szemcseméret, mert az nem csak a bojliban történő eloszlását befolyásolja, hanem pl. a kötőhatását is.

Nézzük példának az előző írásomban említett kukoricacsírát. Amennyiben 2-3 milliméteresre van darálva, akkor úgy viselkedik, mint egy madáreledel, lazítja a tésztánkat... viszont ha egy 1-es darálón van áteresztve, akkor szinte liszt finomságú lesz és a korábban leírtak szerint viselkedik a bojlinkban. Természetesen ez a szemcseméretek közti különbség nem csak a kukoricacsíra esetében igaz, más alapanyag esetében is, mint pl a kazein.

tópart este

Viszont most nem a minőségbeli különbséggel foglalkozunk, lesz arra még időnk később, hanem röviden leírom, hogy nekem melyik maglisztekkel volt pozitív tapasztalatom egyrészről bojlikészítés közben, másrészről a vízparton. Mostanáig három maglisztet emelnék ki a többi közül, a kenderlisztet, a földimogyorólisztet és a tökmaglisztet. 5-30% között szoktam használni ezeket a liszteket a bojlikban természetesen annak a függvényében, hogy milyen más alapanyagokat tartalmaz a recept!!!

Ne felejtsük, hogy nagyon nem mindegy mennyi az olajtartalma egy lisztnek, mert magasabb adagolás esetében hajtó hatása lehet a magas olajtartalomnak! Viszont a növényi eredetű olajokban sok a többszörösen telítetlen zsírsav, ami számunkra pozitív, így (magas olajtartalom mellett) az is előfordult már, hogy nem adtam plusz olajat a mixhez, mert annyira sok magas olajtartalmú alaplisztet használtam.

Néhány példa

Egyik kedvencem a kenderliszt, amelyből 10-20% között szoktam rakni a bojlikba. Mindig kérdezzünk rá, hogy mikori darálás, mert sajnos hajlamos az avasodásra. 2-3 hónapot lehet nagyságrendileg tárolni minőségromlás nélkül, ügyeljünk a megfelelő beszerzési forrásra! Van étvágygerjesztő és kötőhatása is, ráadásul a pontyok szeretik a kendermagot egészben is, pl. csíráztatva.

A földimogyóróliszt is egy kiváló összetevő, kötő és nehezítő hatása is van. A nehezítő hatása előtérbe kerülhet pl. egy folyóvízi bojlinál.
Ezt a lisztet is 10-20% között szoktam adagolni a bojlikba, jól kombinálható más maglisztekkel. Egész mogyoró formájában is szokták használni, viszont így gyorsan romlik és akár mérgezést is okozhat a halaknak.

A harmadik a tökmagliszt, amelyet az elmúlt évek tapasztalatai alapján úgy érzem alábecsülünk és érdemes vele kísérletezni. A tökmagpellet már állandó útitársam a horgászatok során és számos pozitív tapasztalatunk volt vele. A lisztet idáig 10-15%-ban adagoltam a bojlikba, de idén azt hiszem bedurvulok :)

Természetesen amit írok néha akár durvának is tűnhet, de tényleg óriási jelentősége van a minőségnek és erre óriási hatása van a beszerzési forrásnak és a tárolásnak. Ahogy már írtam, a kenderliszt 2-3 hónap alatt beavasodhat, ugyanez igaz a tökmaglisztre. Ráadásul a tökmagliszt a földimogyoróliszt és a kukoricacsíraliszt hajlamos a molyosodásra. Ennek ellenére megfelelő minőségben kiváló összetevők és bátran merem ajánlani használatukat, mert tényleg jól működnek a bojlikban. Érdemes a pirítással is próbálkozni! Később majd konkrét receptekben mutatom be a felhasználási javaslataimat.

nyurgaponty bojlival

A GI

Egy másik fontos szempont a kiválasztásnál, hogy milyen gyorsan hasznosul a szénhidrát. A különbséget az úgynevezett Glikémikus Index-ben adják meg. Azok az összetevők, amelyeknek magas a GI-je, azokat a szervezet gyorsan tudja hasznosítani, amelyeknek alacsony azokat csak lassan.
A GI azt mutatja, hogy egy alapanyagnak a szénhidráttartalma mekkora hatással van a vércukorszintre. Minél magasabb a GI, annál jobban emelkedik a vércukorszint. Amennyiben magas GI-s tápanyagot vesz fel a hal, hirtelen nagy „tápanyaglöketet“ kap, de ez csak relatív rövid ideig tart. Megemelkedik a vércukorszint, majd nagyon leesik, és megint olyan tápanyagot akar felvenni a hal, amely ezt ismét megemeli. Japánban és Hollandiában kísérleteztek pontyokon, magas GI-s (gyors szénhidrát) táplálékkal etették őket, amely elzsírosodáshoz, elzsírosodott májhoz és elváltozott vércukorszinthez vezetett!
Míg egy alacsony GI-s táplálék esetében egy egyenletesebb, hosszabb ideig tartó energiaellátást biztosítunk.

Gyors szénhidrátok közé tartoznak a monoszacharidok és a diszacharidok. Ezeket a kevésbé komplex felépítésüknek köszönhetően a pontyok előbb tudják hasznosítani. Ide tartozik pl. a szőlőcukor, gyümölcscukor.
Lassú szénhidrátok közé tartoznak a poliszacharidok. Ezek komplex szénhidrátok, és a pontyok csak lassan tudják őket hasznosítani. Több növényi alkotóelem is ide tartozik, mint a cellulóz és a pektinek. Ezek a szénhidrátokat megtalálhatóak pl. a rozsban, zabban és a szójában is.

Ez is mutatja, hogy attól függően melyik szénhidrátot választjuk, alapvetően befolyásolják azt, hogy a halak mennyire tudják hasznosítani a bojlinkat. Kérdés, hogy mit szeretnénk elérni a bojlinkkal. Milyen hosszú horgászatot tervezünk, versenyzünk, vagy pl. az egyesületi vizünkön rendszeresen horgászunk egy helyen!

ponty catch and release

Annak ellenére, hogy nincs kopoltyúnk és nem vízben élünk, szeretnék egy emberi hasonlatot hozni. Mindenki szereti a csokoládét. Tele van gyors szénhidrátokkal és ha eszünk belőle felemelkedik a vércukorszintünk és megint megkívánjuk. De mégsem az a táplálékunk, energiaforrásunk, hanem csak egy kiegészítő ínyencség, amire viszont szívesen rájárunk! Mindenki döntse el mi a jó, vagy hol van az egyensúly.

-magasnak nevezhető a 70 feletti GI
-közepesnek nevezhető az 50-70 közötti GI
-jónak nevezhető az 50 alatti GI

Megnevezés:

GI

Fokhagyma

10

Földimogyoró

15

Szójabab

15

Pirított mogyoró

20

Dió, mandula

22

Lencse

30

Vadrizs

35

Árpa

36

Zabpehely

40

Teljeskiőrlésű liszt

40

Búza

41

Borsó

50

Árpa

50

Rizs

50

Burgonya

61

Búzadara

65

Kukoricaliszt

70

Fehérkenyér

70

Köles

71

Sültbirgonya

82

Gyorsrizs

85

Méz

90

Kukoricakeményítő

95

Rizsliszt

95

Szőlőcukor

100

Maltóz

110

A GI mértékét az is befolyásolja, hogy az adott alapanyagot főztük, sütöttük vagy pl. pároltuk. Számunkra, mivel nem egy diétás étrendet szeretnénk összeállítani, kiváló segítség a bojlikészítéshez.

bojlizás

A madáreledelek

Olvastam egy cikket, amelyben azt írta a szerző, hogy a gyenge, rossz minőségű bojli ismertetőjele az, hogy van benne madáreledel. Akkor most két lehetőség van. Vagy csak gyenge minőségű bojlikat készítettem az elmúlt években, mivel egy bojliból se hagyom ki a madáreledelt, vagy ez így nem teljesen helyénvaló.
Számos fontos feladatuk van, lazítják a bojlinkat növelik a golyók felületét, de részben a bojlink karakterisztikáját is befolyásolhatják. Legyen ez a végszó, hogy legközelebbre is tudjak miről írni:)

Honyák Gábor

info@bojli.com


Előző rész: Kezdjük az elején!
Következő rész: - Madáreledelek és lisztek

 

idõjárás